Ord som blir levande

Ord är komplicerat och svårt, ibland är de även helt överskattade och bara till besvär. Men ibland är några små ord helt underbara. Men det gäller att hitta rätt läge att säga rätt ord, detta är väldigt svårt.

Min tanke idag är att man ska föra fram sina ord, låta dem upplevas. Vissa ord ska man självklart hålla inne. Men jag tror att det är många ord som stannar vid att vara en tanke, ord som hade behövts. Jag menar hur glad blir man inte av en komplimang? Alla behöver höra dem, men varför sägs det inte fler?

De som känner mig tror säker att jag har lämnat över tangentbordet till någon annan, men det är faktist jag, Hanna Magdalena Johansson som skriver att alla mår bra av komplimanger! Jag har nog börjat ta till mig komplimanger mer, ta emot dem istället för att ignorera och slänga bort. Framförallt blir jag glad av komplimanger, funderar inte längre på om orden var menade eller inte. Tar för givet att om någon säger att jag ser söt ut i min nya tröja, då tycker personen att jag gör det, jag börjar inte fundera på om personen var ironisk och jag borde köpt en annan tröja i en annan färg, i en annan modell. Till er som är misstänksamma, jag lovar att om ni säger något snällt till mig kommer jag inte att bli arg, skälla eller slåss, inte nu längre, den tiden är förbi!

Jag säger detta dels för att jag tycker att fler borde lära sig att ta emot komplimanger, man blir så mycket gladare! Sen kom jag att tänka på komplimanger och att man ska säga snälla saker till varandra innan idag när jag var och hälsade på skolsystern på våxtorpsskolan! Vi har haft ganska mycket kontakt hon och jag, det var ju hon som upptäckte min rygg och gjorde så att fler fick undersöka den. Därför ser hon ju bara en förbättring av mig när vi ses idag, min rygg är rakare och jag är längre. Det är alltid lika kul att besöka henne, höra någon säga hur lång och ståtlig jag är (inte många som säger det) och få höra hur vacker jag är, sånt värmer. När hon sedan frågar hur det är med mig och jag svarar att allt är underbart, tittar hon bara på mig, ler och säger att det syns. Man mår så bra av ord ibland.

Så var snälla mot varandra, tänk som Buddha: vänligt bemötande föder vänligt bemötande. Eller varför inte bemöt andra som du själv vill bli bemött. Gör dina ord levande, genom att säga dem, låta någon höra dem, låta någon läsa dem, låt andra och dig själv få känna glädje från ord.

Tack för mig och detta flummiga inlägg!

<3


Ett litet inlägg om snö!

När klockan ringde i morse blev jag arg, väldigt arg, vem var idioten som hade ställt klockan på väckning alldeles för tidigt? Efter att ha använt några mindre väl valda ord upptäckte jag att klockan inte alls ringde för tidigt, att ingen hade ställt klockan fel, klockan var halv åtta och jag skulle upp. Jag samlade mod och tvingade mig själv att med alla mina krafter försöka resa mig, komma över sängkanten och sedan ställa mig upp på golvet, mycket smärtsamt och komplicerat.

Efter några minuter av försök att vakna upptäckte jag när jag kollade ut genom fönstret att det snöade, snöade mycket! Jag vaknade genast till liv och glömde helt bort att det fortfarande var natt (typ) och skuttade ner i köket där jag glatt utbrister "vilken underbar morgon" till mina kära familjemedlemar.

Vad funderar vi på idag då? Idag funderar vi på snö!

Första timmen i 2-3:an tillbringade vi med att gå igenom veckan, vad skulle barnen skriva i veckobladet som skulle hem till föräldrarna? Sen gick vi igenom de obligatoriska snöreglerna. Jag stod i bakgrunden och iaktog barnen medans Margareta predikade om det där vita som låg på marken. Jag skrattade lite tyst för mig själv och det syntest å himla tydligt vad som skulle ske på den kommande rasten.
 
Jag menar i klassrummet med ca 13 barn fanns alla olika roller, där fanns de som inte lyssnade alls på reglarna, eftersom de ändå skulle leka i sandlådan eller byta pokémonkort och struntade i snön. Sen fanns där de som lyssnade och var med och komenterade men som så snart vi bytat ämne skulle glömma dessa regler och göra precis som de ville. Sen satt de som seriöst ville ha snöbollskrig efter reglerna. Sen fanns ju självklart den bestämda tjejen som memorerade allt Margareta sa för att hon skulle kunna gå runt på skolan och skälla på de som inte föjlde reglerna. 

Jag fick anstränga mig från att inte sucka ljudligt eller kommentera de heliga reglerna. Men seriöst, man kan ju inte ha snöbollsregler, det fattar ju alla.  

1. Man får bara kasta snö på fotbollsplanen.  Hur onödig är inte den reglen? Alla vet ju att det inte är kul att kasta snö på fotbollsplanen eftersom alla vill att man ska kasta på dem, det roliga är ju att kasta på de som inte vill och inte är beredda. Sen är det bara fegisarna som kastar snö på fotbollsplanen, ni vet de som står utanför planen, kramar en snöboll och väljer ut ett offer, springer in och kastar och snabbt vänder och springer ut och gömmer sig.

2.
Man får inte mulas. Hallå, är det ens lönt att ha snöbollskrig om man inte får mulas? Hur ska en tjej som jag klara mig? Jag kan inte kasta långt och hårt, inte träffa heller för den delen. 

3.
Man får inte kasta snö mot byggnaderna. Man undrar ju om det var brist på fantasi hos de smarta lärarna som skrev dessa regler. Som om lite snö skulle vara farligt för det röda teglet? Och om man nu skulle råka träffa ett litet fönster, skulle världen gå under då?

4. Man får inte kasta snöbollar med is eller sten. Som om någon kollar igenom sina snöbollar så att de inte innehåller något annat än just snö innan man kastar?

5. Man får inte kasta gula snöbollar. Den ända reglen som är värd att följa.

Som ni kan förstå var Hanna ganska lättade när hon var tvungen att förbereda en gympalektion den ena rasten och satt och drack kaffe i soffan och disskuterade tvättmaskiner mer Christian den andra, jag menar om någon unge hade kastat snö på mig hade jag ju varit tvungen att ge igen, och jag har inga planer på att följa snöreglerna. Jag tror inte att fröknarna hade uppskattat om något barn kommit gråtandes in och det hade varit mitt fel, eller om jag hade kommit gråtandes in och skyllt på något barn.

Självklart händer det olyckor trots att man gått igenom reglerna. En pojke i klassen råkade (vet inte vad hans "råkade" innebar) slå till en flicka i förskoleklassen med en stjärtlapp över ögat så att hon började blöda. Efter att han hade sagt förlåt kom det fram att det hade hänt mer på rasten. Pojken i fråga hade nämligen råkat (råkat??) kasta ut en annan stjärtlapp på vägen. Flickorna och fröknarna var märkbart arga över detta. Det hela slutar med att pojken och praktikant Hanna får ge sig ut och leta. Det visar sig att pojken lyckats kasta stjärtlappen längre än vad praktikant Hanna trodde. Den har nämligen hamnat mitt på 24:an, den stora vägen och inte den lilla som ligger bredvid skolan. Just vid denna tidpunkt visar det sig att många bilar tyckte det var kul att passera, så vi får vänta ett tag innan praktikant Hanna får springa ut och hämta den stackars ensamma pulkan. Allt frid och fröjd.  

En annan fundering, varför döpa någonting till "stjärtlapp"? Räcker det inte med pulka? Men jag måste erkänna att jag tycker att det ser ganska kul ut när massa barn åker "stjärtlapp" nerför en backe som är mer grön än vit.

Jag vill ha mer snö, så mkt att man inte ser marken. Jag vill åka pulka, ha snöbollskrig utan regler och dricka varm choklad.

Ska snart till det soliga Båstad och träffa en massa söta tjejer! Det kommer bli så himla mys, vi ska bjuda på tacos och låna varandras kepsar!

Puss på er som orkat läsa<3


jag erkänner, jag läser bibeln... igen..

Och jag älskar det! Trots att hälften av alla sidor är vikta och pärmen är sönderbläddrad... Ni som tror att det är den "riktiga" bibeln jag menar tror fel, självklart är det boken "ett annat sätt att vara ung" jag läser, ni vet boken som blev filmen hannah med h (filmen som inte alls lever upp till boken).

Det var längesen jag läste hela från pärm till pärm, brukar bara bläddra fram till mina favoritsidor när jag saknar dem. Men nu har jag alltså beslutat mig för att läsa hela, alla ord, ord som blir levande när någon läser dem. Det är som att gå tillbaka i tiden, som att återse en vän.

Jag var en ängel då,
men ingen fick veta, ingen fick någonsin se mina vingar, försiktigt vek jag ihop dem och bar dem under linnet,
tätt mot huden.

En ängel hade landat på jorden, och det var jag. En ren och vit ängel gick på jorden och betraktade människorna med stor förundran.

Långsamt och nästan omärkligt började jag växa ur mina ängla vingar. Jag visste det inte då förstås. Jag visste inte att någonting började. Jag visste inte att någonting höll på att ta slut.
Nu vet jag. Nu är jag någon annan.
Då var jag en ängel.


Men vem vet, jag har kanske kvar mina vingar, och det här är kanske början på någonting nytt, slutet på någonting. Men vad det än är så är jag nog beredd att se efter, om man nu någonsin kan bli beredd.

Nu när jag läser upptäcker jag även att jag redan har förändrats, jag har börjat på något nytt. nu dyrkar jag inte längre alla ord, alla meningar i boken, jag ser dem mer som visa ord med stor innebörd. Dessutom börjar jag själv fundera, "stämmer detta verkligen? tycker jag så?" Ofta försöker jag hitta egna tankar om hennes tankar (ja, jag säger "hennes", även fast jag vet att det är pers tankar, men han framför dem genom hannah, därför är de "hennes" för mig).

"Jag tror inte på det där", sa hon
"Att man förändras genom människor man möter"
Nu har hon mött människor i alla fall

Den boken får mig att fundera, och det mår jag bra av. Att fundera över bra saker. Sen finns det saker som är mindre bra att fundera på, funderingar som får en att må dåligt... Med de funderingarna är nog mest oro tror jag, oro och ovisshet. Och jag tror att man förändras av människor man möter, jag vet att man förändras genom människor man möter.

den största funderingen är just nu att man ska inte tro att man vet allt, inget är bestämt. det händer saker hela tiden som gör att man förändras, man kan aldrig veta säkert. det är lite det som är spänningen i livet.

"Jag vill dig. Jag vill dig.
    Vad betyder det?
    Jag vill dig väl. Jag vill dig gott. Eller jag vill dig ont och illa
    I want you so bad....."

Eftersom jag bara är i mitten av boken, när Hannah precis har mött Eldin, kommer det säker bli fler inlägg om mina, Hannahs och Per Nilssons (Nosslins) tankar om just "ett annat sätt att vara ung"

hjälp

har kommit på en hemsk verklighet, jag har bara skrivit några få blogginlägg och ändå handlar medparten av dem om barn. funderar skarp på om det är ett tecken på att den delen av mänskligheten som kallas barn håller på att ta över min hjärna och förgöra mig. lite smått rädd faktist.

men just nu består mitt liv av just barn, praktiserar på lågstadiet, var med 10-11 åringar idag i vinberg på volleybollturnering, majken 2år är hemma hos oss just nu och är arg på kajsa för att majken inte får hälla ut alla olika delar ur alla olika spel vi äger (väldigt många) och sedan kasta runt alla delar och blanda dem med varandra. dessutom så erkänner jag att jag ibland kan vara barnsligt omogen. så det är kanske inte så konstigt att mitt liv kretsar kring barn trots allt, jag var lite rädd för att anledningen var några konstig moderskänslor som växte inom mig, känner mig lättad!

nu hinner jag inte skriva mer, jag måste gå och medla mellan majken 2 och kajsa 15. två bestämda blonda flickor som båda vill hålla i dockan lisa.

trött blod

blod är tjockare än vatten, blodsband menar jag. för även om man ibland inte står ut med varandra och bråkar om vems tur det är att borsta tänderna/sminka sig i badrummet finns där något visst som håller ihop. ofta finns där många sidor som är lika, som hos mig och min syster.

det är fredag, båda är trötta. alla som har träffat mig när jag är så där överspeedat trött vet att jag har väldigt kul åt mig själv. min syster blir ibland likadan, ikväll var en sådan kväll då vi båda två skrattade åt allt. vi låg framför tv:n och kollade på reprisen av "ensam mamma söker", och ni ska tro att vi hade kul! jag menar man behöver inte vara äckligt trött för att förstå att de programmet är löjligt kul, vilket annat program väljer låtar efter handlingen? och dessutom svenska låtar om lycklig kärlek (eller olycklig om det passar bättre in i handlingen)?

nä sjukt kul hade jag och syster min. roligast är att vi kunde skratta åt varandra och våra oförståligt, humorbefriade skämt. det är kvällar som den här man inser hur bra familjen är, kanske för att man har likadant blod rinnandes i ådrorna? blod som håller oss ihop.


Bollplank ur funktion

idag när barnen hade svenska satt en kille och funderade väldigt länge, anledningen var att han inte kunde komma på nån bra story till sin händelseberättelse (ni vet en sån där man viker vanliga A4 papper, gör linjer, skriver en meningslös historia utan poäng och målar bilder till). iallafall tänkte hanna vara snäll och försöka hjälpa till. självklart började jag bolla ideér på mitt vanliga sätt, alldeles för överspeedat och för entusiastiskt. pojken byter ganska snart ämne, han gillade visst inte mina otroligt bra idéer

han börjar istället prata om att han skulle iväg efter skolan och därför skulle missa sitt favorit tv-program, självklart nappar jag på det och tycker att han kan skriva berättelsen om just denna tv-serie. konstigt nog visar det sig att min idé gick hem och han började genast fundera på hur han skulle rita. jag lämnade hans bord och gick för att hjälpa några andra. efter en stunds funderande räckte han upp handen igen, han behövde hjälp, han kom nämligen inte ihåg namnen på figurerna i serien. när jag svarade att jag inte visste vad figurerna i dinosaurie king hette, att jag inte ens hade hört talas om serien innan tittade han förvånat på mig, satt där och gapade som en fågelholk som var stor nog åt alla sveriges kungsörnar tillsammans och frågade irriterat vad det var för fel på mina ungar som inte kollade på dinosaurie king varje dag klockan 18.00. nu var det min tur att gapa... när jag svarade att jag bara var 17 och inte hade några barn, förlät han mig och vände sig om och frågade pojkarna på bänken bakom istället.

den stora frågan är nu, ser jag ut som en mamma? barnen på våxtorpsskolan verkar tro det, att jag har barn och pojkvän, de tror säker att vi har soffa tillsammans. och ändå har jag knappt haft mina glasögon på, ni vet dom som gjorde att minoriteten av falkenbergs fjortiselit haffade mig på stan och frågade om jag kunde köpa ut cigg.

i morgon funderar jag på att ha på mig gravidmagen som den överbeskyddande pappan i fjortisfilmen "10 orsaker att hata dig" använder för att få sina döttrar att förstå hur det går om man kysser killar. gravidmagen, glasögon och barnvagn. för att göra det hela mer verkligt funderar jag på att smita inom dagis i morgonbitti och sno med en äckligt snorig unge att lägga i vagnen. bara för att leva upp till förväntningarna.


Förlåt

Vill redan nu passa på att be om ursäkt för kommade generations tal och språk svårigheter, iallafall för de barn som går på våxtorpsskolan och hade Hanna Johansson som hjälp vid svenskaövningar. Jag menar det var kanske inte den klyftigaste potatisen att sätta mig på det jobbet, med tanke på hur jag pratar.
 
Det var faktist lite pinsamt när jag skulle ljuda ord och barnen inte fattade vilka ord jag menade, och jag skulle ju självklart inte ge mig och berätta svaret för dom, nä jag fortsätter att ljuda utan större framgång. Självklart börjar barnen gissa, tillslut (av någon anledning alltid sist) gissar de på rätt alternativ och jag kan gå till nästa barn. Funderar nästan på att sno hem en språklära 1-2 bok och öva lite, eller nä det funderar jag inte alls på men det skulle behövas.

Jag vet att man bara får säga förlåt om man har satt sig på någons bebis så att den dör, eller om man har svarvat av en elevs tumme eller har legat med en kollegas fru. Men jag tänker ändå be om ursäkt, tycker det är ganska passande i det här sammanhanget, det handlar ju ändå om det svenska språkets framtid.

Ett litet inlägg om kärlek

Varför är ens inställning till kärlek inte lika lättsam som barns? Idag när jag skulle vara i en F-1 kass (har praktik på våxtorpsskolan) var den andra frågan, näst efter mitt namn vad min pojkvän hette. När jag svarade att jag inte har någon såg flickorna ut som fågelholkar, precis som att jag är gammal och då ska man ha pojkvän. Följdfrågan blev vem jag var kär i, flickorna blev lika förvånade över det svaret. Jag skonade de stackars barnen från en lång utläggning av min syn på kärlek och ställde tillbaka frågan till dem. Man kan ju säga att mitt och deras svar skiljde sig, dom var kära i minst 5 killar var, och om de var kära i samma spelade inte så stor roll. Men det var ytterst hemligt och killen/killarna i fråga skulle absolut inte få reda på det. 

Men barn ångrar sig ganska snabbt och kom på idén att jag skulle säga till min bror som är vän med de två favoritkillarna att två flickor som är 3 år yngre är kära i dem, min bror skulle i sin tur föra fram detta till killarna med stort K. När jag sa att jag inte tänkte göra det blev de ännu mer förvånade än vad de blev över mitt svar på pojkväns frågan. Och när jag sa att jag tyckte att de skulle förklara sin kärlek personligen blev tjejerna arga, hur kunde jag bara komma med en sån dum idé? Man kan ju inte prata med den man är kär i, så är det bara. dom var lite sura på mig ett tag efter det och pratade inte med mig på säkert en minut innan de började tävla om vems bord jag skulle sitta vid i matsalen.

Förhållande är även de sjukt softa för barn. Antingen är man ihop eller så är man inte det, det finns inget där i mellan. Antingen så pratar man inte med ens pojk- eller flickvän eller så umgås man som kompisar. Är det ett extra kärleksfullt förhållande så får kanske tjejen ett armband med texten "I love you" broderat på av sin pojkvän när han kommer hem från Turkiet. Sen kräver ju tjejer i den åldern inte så mycket av sina pojkvänner, bara att de ska dansa minst en tryckare på discot, sen är hon glad om han håller sig undan och lämnar henne och hennes vänner ifred.

Visst låter det sjukt soft? Men skulle man vilja ha det så idag? Är det inte bråken, konsekvenserna och framförallt närhet man vill åt i ett förhållande?

Nog med funderingar på kärlek för min del den här veckan, är helt slut. I morgon ska jag till praktiken i skolan. "men skolan är ju inte alls lika kul som på dagis, i skolan får man ju inte frukost och mellanmål... Sen lär man sig inget som är bra att veta": citat från en väldigt bestämd dam i förskoleklassen.


Krossa stenen

Han är som en sten i ditt hjärta
stor och tung, flyttar sig inte

Stenens vikt drar dig mot marken
låter dig kräla där som en snigel

Likt en magnet dras den mot honom
den försöker alltid, även när han inte kallar

Stenen lyfter när din blick når honom
den svävar för en stund men ramlar alltid

Det är kanske dags att krossa stenen
krossa den som den har krossat dig

Höj din slägga en gång för alla
med huvudet högt och fötterna på marken

Slå med alla dina samlade krafter, det är dags
det kommer att kännas bättre efter, jag lovar.




Hade inga smarta tankar på lager idag.. Därför passade jag på att lägga ut en dikt som skrevs för längesedan....


Farsdag!

Sitter och funderar lite över farsdag, ganska passande eftersom det är just farsdag idag. Min första tanke är att det är något som ska få affärerna att sälja ut skjortor, strumpor och slipsar för att de ska kunna köpa in nya saker som de kan sälja till jul. Min andra tanke är att den här dagen är nödvändig och behövs så att alla pappor känner sig extra uppmärksammade en dag! För det är nog lätt att man tar sin pappa för givet, jag vet av egen erfarenhet att jag gör det.

Jag tar för givet att pappa alltid finns till hands och kan köra och hämta och lämna på en massa olika ställen. Jag menar hur många gånger satt inte pappa på ekebos parkering kl 2 på natten för några år sedan och väntade på att några glada tjejer skulle hämta ut sina jackor och hitta varandra? Eller hur många tur och retur resor mellan våxtorp och båstad kör han inte nu? Bara för att jag ska kunna fortsätta att träna här hemma och samtidigt gå på en skola som jag trivs på? Visst jag kan ju tycka att det är lite hans eget fel, jag menar bosätter man sig i våxtorp får man ju lite skylla sig själv eftersom bussarna har svårt att hitta hit, men ändå...

Sen så är det ju pappa som får sitta på bredvid när jag övningskör och försöka lära mig att ta det lugnt och hitta dragläget osv. Hittills har han fixat det galant, jag menar jag har inte kört på/över något än!

Sen så är det ju från pappa jag har ärvt min humor (eller brist på humor) så vi har ju alltid kul saker att skratta åt tillsammans. Om vi nu skulle få tråkigt i varandras sällskap kan vi ju alltid visa varandra roliga klipp vi har hittat på youtube eller kolla på pappas "pang i bygget" box han fick förra julen, då får vi garanterat några timmar fulla av alldeles för höga skratt åt Basil Fawlty.

Det är ju inte alla som har turen med en pappa som alltid ställer upp om han kan. Han är alltid och kollar på mina hemmamatcher om han är ledig, han har varit fotbollstränare åt min syster och hennes lag sen de var 6år, nu när dom tjejerna går upp i damlaget övergår pappa till att träna min bror och hans lag istället, min bror som pappa även är tränare för i innebandy. Som ni förstår finns där ett stort sport intresse hos min pappa. Han kom för ett tag sedan hem från motionsinnebandyn som han spelar varje söndag. Då började han och jag disskutera hur det kom sig att pappa alltid var med i det vinnande laget, vi skrattade ett tag och beslutade oss tillslut att det nog var mer tur än skicklighet, eller jag beslutade, pappa står fortfarande fast vid att det är skicklighet.

Sen så är det ju inte enbart farsdag idag, det är även Jessicas födelsedag! Jessica som jag känt i över 11år och vi står fortfarande ut med varandra! Jag tänker snabbt säga grattis till henne! Om jag skulle skriva ner hur mycket jag tycker om den tjejen skulle det inte bli ett blogginlägg utan en roman, så grattis Jessica hoppas att din dag blir underbart bra!

Nu ska jag duscha, byta kläder och sen iväg till farfar! Släktmiddag väntar och jag känner på mig att det kommer att bli kul, det brukar det ju alltid vara! Innan familjen åker till farfar ska betyg delas ut, om pappa tar på sig skjortan som han fick av oss i morse betyder det att jag och syrran valde rätt modell och färg!

Puss på den som läser (om där är någon) ta hand om era pappor idag!

Varför?

Tråkig dag, trött, fett hår och det regnar lite. Om man skulle ta och skaffa sig en blogg kanske? Ungefär så gick tankarna till i min inte allt för utarbetade hjärna för några minuter sen, och det här är resultatet.

Eftersom jag upplever att jag känner mig själv ganska bra efter 17år och 10månader vet jag att jag antagligen snart kommer att tröttna på den här bloggen, på samma sätt som jag kommer att tröttna på joggingforumet jag precis registrerade mig på, antagligen kommer jag knappt hinna börja jogga innan jag tröttnar, om jag ens kommer så långt att jag funderar på att snöra på min skorna och gå ut och springa en runda, högst osannolikt faktist. Som tur var är medlemsskapet gratis och gratis är bra!

Jag hoppas dock att mitt intresse för att blogga är lite mer entusiastiskt än vad mitt joggande är (vilket jag tror). Grundidén till bloggen är att jag ska få uttrycka mina smarta tankar (där av namnet). Tro det eller ej men ibland tänker jag smart, inte så ofta kanske med det händer och nu kan jag skriva ner det så att jag inte glömmer det direkt igen!

Bloggen är främst till för att jag ska få ur mig ord och tankar om där inte är någon i närheten som frivilligt eller ofrivilligt tvingas lyssna på mig. Om det finns någon som orkar läsa ser jag det som ett stort +.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0